Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η τιμητική εκδήλωση για τα 30 χρόνια προσφοράς της Μαρίας Κερτεπενέ-Λαζάρου στο παραδοσιακό τραγούδι που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Όμιλος «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ».  Η αίθουσα του ομίλου αποδείχθηκε μικρή να χωρέσει τους φίλους και θαυμαστές της Μαρίας.

Άνοιγμα στην εκδήλωση έγινε από την Γραμματέα του Ομίλου Έλλη Κυθραιώτου η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τι ήταν αυτό που το Δ.Σ. θεώρησε υποχρέωση του να κάνει αυτή την εκδήλωση;   Ήταν η καθολική άποψη ότι η Μαρία Κερτεπενέ-Λαζάρου, πέραν από τα 30 χρόνια συνεχούς προσφοράς, αποτελεί ένα κόσμημα για την «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ».  Τόσο από άποψη φωνής αλλά και από άποψη χαρακτήρα. Πραγματικά χαίρει καθολικής εκτίμησης και αγάπης από όλα τα μέλη και τον κόσμο, και δίνει μια άλλη διάσταση και στον όμιλο. Ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, χαμηλών τόνων, απλή και σεμνή.»

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο μουσικοσυνθέτης Κούλης Θεοδώρου ο οποίος ανέφερε: «Η Μαρία κατάφερε όμως να διακριθεί μέσα από σκληρή δουλειά και επιμονή στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Στην πορεία, αποδείχτηκε πως ήταν μονόδρομος. Στην Λιθουανία το 2005 πήρε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό καλύτερης φωνής ανάμεσα σε 18 χώρες που συμμετείχαν. Σε Κυπριακά Μ.Μ.Ε. και στην τηλεόραση παρουσιάστηκε δεκάδες φορές ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια.  Όταν καλέστηκα να μιλήσω απόψε για την Μαρία Λαζάρου, ένοιωσα μια αμηχανία! Είχα τη χαρά να δουλέψω για εφτά ολόκληρα χρόνια με την Μαρία, μα προπαντώς είχα την τιμή να γνωρίσω τον άνθρωπο, που με την απέραντη καλοσύνη και ανειδιοτέλια της γέμιζε με φως την αίθουσα πρόβας αλλά και τη σκηνή. Σπουδαία φωνή! Αληθινή! Κυπριακή 100%! Δεν μπορούσα να διακρίνω αν τα τραγούδια γράφτηκαν για τη φωνή της, ή αν η φωνή της γεννήθηκε για αυτά τα τραγούδια! Χωρίς ερμηνευτικές υπερβολές, με μια στάση γαλήνια, γεμάτη ακούσματα και εμπειρίες, κοίταξε στα μάτια τα τραγούδια του τόπου μας. Έδωσε σάρκα και οστά στα τραγούδια που γράψαμε γι αυτήν, ο Αδάμος Κατσαντώνης κι εγώ. Μέσα από τα τραγούδια που διάλεγε να ερμηνεύσει, φρόντιζε πάντα να μας το θυμίζει, πως όλα γύρω μας είναι εφήμερα και πως η πραγματική ουσία της ζωής είναι αλλού!   Η Μαρία είχε από νωρίς διαλέξει τον ρόλο της σ’αυτό το θέατρο του παραλόγου: Την προσφορά προς τον συνάνθρωπο της με οποιοδήποτε μέσο διαθέτει, πάνω ή κάτω από τη σκηνή!    Αν μου ζητούσε κάποιος να ζωγραφίσω την Μαρία με μια μόνο γραμμή, απλώς θα τραβούσα μια λιτή καμπύλη! Ένα χαμόγελο!»

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθηναν:

 

  • ο Δρ. Κώστας Χαραλαμπίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι με μεγάλη χαρά κι ευχαρίστηση που μιλώ για την Μαρία Κερτεπενέ-Λαζάρου, γιατί, απλούστατα, μιλώ για έναν σημαντικό καλλιτέχνη και άνθρωπο, με μια πορεία σταθερή και με πειθαρχημένα βήματα. Ένα όμοιο αδέλφι, στην υπέροχη διαδρομή του πολιτισμού, που υπηρετεί με ιδιαίτερο ήθος και καλλιτεχνική επάρκεια.

Η Μαρία είναι η φωνή που σε συγχρονίζει με το χτες και σου υπόσχεται συνέχεια και για το αύριο. Η φωνή της έρχεται από τις ακτές του Ομήρου, από τα περιγιάλια και τους κάμπους της κυπριώτικης γης. Αναπάντεχη, ξαφνική και καταλυτική. Κι αμέσως παραδέχεσαι πως ήταν πάντα εκεί. Κυκλοφορούσε μέσα στον αέρα, στις δροσιές και στα λιοπύρια, μέσα στη σιωπή και στην καρτερία, μέσα στις θύελλες και στις απανεμιές. Η φωνή της Μαρίας είναι η φωνή ενός γλυκόλαλου αηδονιού. Είναι μαζί το χρέος, η κληρονομιά κι η ευθύνη, γι’ αυτό και είναι γλυκειά και άμεση, τρυφερή και παρηγορητική. Είναι κύμα και άνεμος αλλά και τρυφερό δροσερό αγέρι.

Η Μαρία έχει τη δωρεά και την εντολή να υπηρετήσει τη Μούσα, μ’ έναν ιδιαίτερα τρυφερό και αναπάντεχο τρόπο, κρατώντας στα χέρια λεβάντα και βασιλικό και την ιχνογραφία ενός παρελθόντος με ρίζες που σε πάνε πίσω στην αυγή των πραγμάτων: στον Στασίνο και στον Όμηρο. Κυπρέα φωνή με μια βαθειά κι απρόσμενη εντολή: Να δώσει συνέχεια και καλλιέργεια αυτής της πλούσιας παράδοσης.»

 

  • Η μεγάλη ερμηνεύτρια του παραδοσιακού τραγουδιού Καλλιόπη Σπύρου η οποία ανέφερε: « Η Μαρία έχει μια σπάνια ωραία φωνή και με στο σεμνό χαρακτήρα της  συνθέτει  μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.»

 

  • Η Λυγία Κωσταντινίδου, Διπλωματούχος Μονωδίας –Μελοδράματος, Πτυχιούχος Ιεροψάλτις και Ανωτέρων Θεωρητικών, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, Μουσικολόγος-Ερευνήτρια, π. Ανώτερη Λειτουργός Μουσικών Προγραμμάτων Ρ.Ι.Κ. η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Ερμηνεύει το δημοτικό τραγούδι της Κύπρου μας χωρίς επιτήδευση, λαϊκισμούς και βεντετισμούς. Ομολογουμένως η φύση την προίκισε πλουσιοπάροχα με πολλά προσόντα:  με φυσική ομορφιά, που αντανακλά την ομορφιά της ψυχής της, καθώς και με σκηνικό κάλλος, όπως θα λέγαμε στη γλώσσα της Τέχνης: κυρίως όμως με  μια σπάνια, γλυκιά, κρυστάλλινη φωνή, σαν το γάργαρο νερό της βρύσης της γραφικής  Γιαλούσας».

 

  • Σε αντιφώνηση της η τιμώμενη ανέφερε: «Είμαι πολύ συγκινημένη πραγματικά. Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για την παρουσία σας και για το ότι με τιμάται απόψε, παρευρισκόμενοι σε αυτή την εκδήλωση.

Ότι έκανα, το έκανα από αγάπη στην παράδοση και αγάπη στην ομάδα που λέγεται «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ».   Μπορώ να πω ότι τυχαία ξεκίνησα να τραγουδώ.  Δεν έβαλα ποτέ, και ούτε θα βάλω, την δόξα και την προβολή- προπάντων την επιτηδευμένη προβολή μέσα από ευκαιριακές φιλίες και γνωριμίες- πάνω από το σύνολο, πάνω από αρχές και αξίες που πιστεύω,  όπως της οικογένειας, της  χαράς των παιδιών μου, το συμφέρον της ομάδας, της ανιδειοτέλειας και ειλικρίνιας.

Παλεύουμε για το παρών και μέλλον των παιδιών μας.  Ας είναι ο πολιτισμός ο φάρος μας.  Για μένα, το παραδοσιακό τραγούδι, ήταν απλά αγάπη στον τόπο μας και την παράδοση μας, ήταν μεράκι, ήταν μια ωραία απασχόληση. Ήταν τρόπος ζωής μου και της οικογένειας μου.   Ελπίζω να τα καταφέρω και να μην τους απογοητεύσω.  Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.  Εύχομαι κάθε καλό σε όλους σας»

 

  • Την Μαρία Κερτεπενέ-Λαζάρου τίμησαν με απονομή τιμητικής πλακέττας η Βουλευτής Σκεύη Κουκουμά εκ μέρους της ΠΟΓΟ και ο Ανδρέας Βύρας, εκ μέρους του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου Λάρνακας.
  • Ποιήματα για την Μαρία Κερτεπενέ-Λαζάρου απήγγειλαν οι λαϊκοί ποιητές Μάρκος Κατσιατής, Αρτέμης Κκαϊλής, Αντώνης Γαβριήλ Παπά και ο Παναγιώτης Ζήνωνος.

 

  • Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε το μουσικό τμήμα του πολιτιστικού ομίλου «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ», με ερμηνεύτρια την Μαρία Κερτεπενέ-Λαζάρου.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας της  ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης,  η Βουλευτής Σκεύη Κουκουμά, η Σωτηρούλλα Χαραλάμπους πρώην Υπουργός, , ο Ε.Γ. ΠΕΟ Λ/κας,εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, του Δήμου Λ/κας και Δήμου Δερύνειας, πολλοί λαϊκοί ποιητές και άλλοι άνθρωποι της μουσικής των τεχνών και των γραμμάτων.

 

Την εκδήλωση χορήγησε η Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και πολιτισμού.  Χορηγός επικοινωνίας  ραδιόφωνο ΑΣΤΡΑ καιεφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ.

1. MARIA KERTEP LAZAROU (2)       1. MARIA KERTEP LAZAROU (1)