Επαναπροσέγγιση

Το ζήτημα επαναπροσέγγιση εισήχθει στο λεξιλόγιο μας αφότου το νησί μας χωρίστηκε στα δύο λόγω της Τούρκικης εισβολής και κατοχής 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής το 1974, όπου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.  Έτσι οι κάτοικοι του νησιού(Ελληνικύπριοι που αποτελούν το 92% και Τουρκοκύπριοι που αποτελούν το 18% του πληθυσμού) χωρίστικαν βίαια και από τότε ζουν χωρισμένοι στον Βορρά και τον Νότο.

Εμείς και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι που συνεργαζόμαστε  στις κοινές εκδηλώσεις και παραστάσεις, και πάρα πολλοί άλλοι,  νοιώθουμε Κύπριοι και ζητούμε να ζήσουμε μαζί, όπως ζούσαμε τόσα χρόνια πριν, χωρίς ξένους στρατούς κατοχής, ειρηνικά και αγαπημένοι.

Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί, ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά στοιχεία και πάνω από όλα κοινή παράδοση και κουλτούρα και ότι είμαστε Κύπριοι.   Άλλωστε οι χοροί και τα τραγούδια μας, δείχνουν τα πάρα πολλά κοινά στοιχεία και ότι πολύ λίγα είναι τα διαφορετικά στοιχεία στην παράδοση των δύο κοινοτήτων. Ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός καιαυτός είναι ο Κυπριακός λαός.

Σε ζητήματα επαναπροσέγγισης ο όμιλος είναι πρωτοπόρος. Έλαβε  μέρος  σε δεκάδες δικοινοτικές εκδηλώσεις, τόσο στις ελέυθερες περιχές όσο και στα κατεχόμενα εδάφη, όπως στο Πέργαμος, Πύλα, Λήδρα Πάλας, Λάρνακα, Τζιάος, Κυθραία, Τράχωνα, και αλλού.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του δικοινοτικού συγκροτήματος «steps for the peace».

Το 2004 ίδρυσε το δικοινοτικό συγκρότημα  «CYPRUS» που αποτελείτε από την  «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ» και το Τουρκοκυπριακό συγκρότημα «TUFAT»  και μαζί έκαναν και κάνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες με κύριο σύνθημα «ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ-ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ»