Μουσικό τμήμα

Το Μουσικό Τμήμα, αποτελείται από βιολί, λαούτο, ταμπουτσιά και κάποτε συμμετέχουν ακορτεόν και τουμπερλέκι. Συμμετέχουν επίσης εξαιρετικές φωνές, με την Μαρία Κερτεπενέ -Λαζάρου-Ευθυμίου και τον Κώστα Κονταξάκη. Το τμήμα παρουσιάζει όλο το κυπριακό μουσικό ρεπερτόριο που συμπεριλαμβάνει όλα τα δημοτικά τραγούδια και χορούς της Κύπρου. Μουσικός Υπεύθυνος Μουσικού τμήματος είναι ο Κωνσταντίνος Κάρβελος.

Παράλληλα γίνεται δημιουργική δουλειά με βάση την παράδοση. Έχουν εκτελεστεί πρωτοποριακά τραγούδια και χοροί όπως η σπορά, το θέρος, ανέμισμα, η ξενιδκειά, καθώς επίσης και τραγούδια για τον πόλεμο την αγάπη και τα κατεχόμενα εδάφη μας κ.ά.

Η τραγουδίστρια του ομίλου Μαρία Λαζάρου το 2005 στην Λιθουανία, σε διεθνές φεστιβάλ, πήρε το 2ο βραβείο του διαγωνισμού «καλύτερης φωνής» ανάμεσα σε 18 χώρες και η ορχήστρα του ομίλου το 3ο βραβείο καλύτερης ορχήστρας» Λειτουργεί επίσης παιδικό μουσικό τμήμα, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα φυτώριο για νέους μουσικούς που θέλουν ν΄ ασχοληθούν με την κυπριακή μουσική. Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν πολλοί νεαροί μεταξύ 12-17 χρονών που παίζουν διάφορα όργανα.

Το 1991 εκδόθηκε ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Ομίλου με τίτλο «Βασιλιτζιά μου Πέρκαλλη» με κυπριακά τραγούδια συνθέσεις Αδάμου Κατσαντώνη και σε στίχους Κώστα, Αντώνη και Αδάμου Κατσαντώνη. Ο δίσκος αυτός σημείωσε μεγάλη επιτυχία αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Το 1998 κυκλοφόρησε νέος μεγάλος ψηφιακός δίσκος με τίτλο «Βασιλιτζιά, των φκιόρων η βασίλισσα», του ίδιου συνθέτη σε στίχους Παύλου Λιασίδη, Κυριάκου Καρνέρα, Κώστα Κατσαντώνη, Αντώνη Ν. Κατσαντώνη και Δημήτρη Ττάκκα.

Το 2005 κυκλοφόρησε ο 3ος στη σειρά ψηφιακός δίσκος του Ομίλου με τίτλο «Είμαι τζιαι εγιώ μιτά σου» με τον συνθέτη Κούλη Θεοδώρου με τραγούδια από τους ποιητές Παύλο Λιασίδη, Αντώνη Ν. Κατσαντώνη, Αντώνη Γαβριήλ Παπά και Χρίστου Αλέκου.

Το 2018 κυκλοφόρησε ο 4ος ψηφιακός δίσκος του ομίλου: «Μαρία Κερτεπενέ-Λαζάρου-34 χρόνια στο παραδοσιακό τραγούδι» σε επιμέλεια Κούλη Θεοδώρου.

Το 2021 κυκλοφόρησε ο 5ος δίσκος του Ομίλου με τίτλο ‘Κοπιάστε’. Είναι ένα μουσικό διδακτικό διήγημα, με παραστατική αφήγηση από τον Ανδρέα Μελέκκη, αυθεντική «ποιητάρικη» φωνή από τον Μάρκο Κατσιατή και πιθκιάβλι από τον Κωστή Κουλουμή. Είναι ένα άμπουμ με το οποίο ο ακροατής ταξιδεύει στα παλιά χρόνια της Κυπριακής παράδοσης, τότε που ο γάμος θεωρείτο μεγάλη ιεροτελεστία. Την μουσική επιμέλεια είχε η Λουκία Λαζάρου.

Κωνσταντίνος Κάρβελλος

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1993. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 χρόνων με την Πόπη Σουρουλλά στο Ωδείο Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου (παράρτημα Λάρνακας), όπου παρακολούθησε και ανώτερα θεωρητικά. Από το 2007 συνέχισε με καθηγητή το Νικόλα Κωνσταντίνου στο πιάνο και το Λοΐζο Λοΐζου στα ανώτερα θεωρητικά.

Συμμετείχε σε σεμινάρια πιάνου στην Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία, Ουγγαρία, Γερμανία και Βέλγιο, με διακεκριμένους πιανίστες όπως οι Fabio Bidini, Marta Gulyas, Luis Fernardo Perez, Betty Mallard, David Renner, Paavali Jumppanen, Milan Langer, Martin Kasik, Aaron Shorr κ.α. Παρακολούθησε επίσης, σε μόνιμη βάση, σεμινάρια πιάνου με το Χριστόδουλο Γεωργιάδη.

Είναι κάτοχος του Grade 8 στο Πιάνο (2008) και του Grade 8 στη Θεωρία της Μουσικής (2011) του Royal school of Music.

Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς πιάνου στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα, 2010 (Α’ Βραβείο) και ο 10ος Διαγωνισμός Πιάνου Βιέννης, 2010 (Γ’ Βραβείο).

Πραγματοποίησε το πρώτο του ρεσιτάλ πιάνου σε ηλικία 16 χρόνων (Καστελλιώτισσα, Λευκωσία, 2009). Το 2011 συνεργάστηκε, ως σολίστ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, ερμηνεύοντας το Cembalo Concerto in D minor του J. S. Bach σε σειρά συναυλιών.

Τον Απρίλιο του 2013 ξεκίνησε τις σπουδές του ως σολίστ πιάνου (Bachelor of Music Instrumental – Klavier) με τον καθηγητή Balazs Szokolay.

Από το 2018 βρίσκεται στην Κύπρο όπου εργάζεται.