Με το τιμητικό δίπλωμα για την ¨Αυθεντική Παρουσίαση της Λαογραφίας και των Λαϊκών Παραδόσεων¨ επέστρεψε ο Πολιτιστικός Όμιλος ¨ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ¨ από την πόλη Braila της Ρουμανίας.

Στο διεθνές φεστιβάλ ¨LINA CHIRALINA¨ συμμετείχαν 8 χώρεςΜεξικό, Ιράκ, Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία, Ελλάδα, Σλοβακία και η Κύπρος.  Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Π.Ο. ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ με 23 άτομα,από τα οποία 5 μουσικοί και τραγουδιστές και οι υπόλοιποι χορευτές και χορεύτριες.  

Το κυπριακό συγκρότημα παρουσίασε τους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του τόπου μας και ανάμεσα τους, τους θεαματικούς ατομικούς χορούς τατσιά  και ποτήρια.

Οι καταρτισμένοι μουσικοί και τραγουδιστές του Ομίλου με βιολί, λαούτο και ταμπουτσιά μαζί με τους παραδοσιακούς χορούς ενθουσίασαν το κοινό στην πόλη Braila. Συνολικά έγιναν 4 παραστάσεις. 

Η αποστολή πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον Δήμαρχο της πόλης και τον εξοχότατο Πρέσβη της Κύπρου στο Βουκουρέστι κ.Μάριο Κουντουρίδη ο οποίος παρακολούθησε το φεστιβάλ και γνωρίστηκε με τα μέλη του Ομίλου. Ο κ. Κουντουρίδης εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την ποιότητα και την εκπροσώπηση του κυπριακού συγκροτήματος στο φεστιβάλ.

Στο φεστιβάλ παρευρέθηκε επίσης ο Σεβασμιότατος Κασσιανός Αρχιεπίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κάτω Δούναβη ο οποίος χειροκρότησε θερμά τον Όμιλο.

Ο  Όμιλος είχε επαφές με άλλα συγκροτήματα ξένων χωρών τα οποία επέδειξαν ενδιαφέρον για να τον προσκαλέσουν σε δικά τους φεστιβάλ.

Τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το φεστιβάλ. Η αποστολή ολοκληρώθηκε με στιγμές ξεκούρασης όπως βαρκάδα στον ποταμό Δούναβη και ιστορική ξενάγηση στο Βουκουρέστι. Ο Όμιλος ανταπέδωσε επίσημα την πρόσκληση προς το ρουμάνικο συγκρότημα της πόλης Braila, για το φεστιβάλ που θα διεξάγει τον Σεπτέμβριο 2024 στην Κύπρο.

Λάρνακα, 23 Αυγούστου 2023